Telewerk als oplossing tegen burn-out?

Telewerk als oplossing tegen burn-out?

Aanstaande vrijdag zal er geen verplicht telewerk meer zijn. Dit is wellicht geen moment te vroeg aangezien verschillende onderzoeken bevestigen dat langdurig telewerk toch wel wat negatieve effecten heeft. Maar of het lijkt er niet op dat telewerk daarmee volledig verdwijnt.

Sinds november was telewerk verplicht met maximaal één terugkeer moment per week. Het was ondertussen wel wat eigenaardig geworden: wél met de collega’s buiten de werkuren op restaurant gaan maar niet op kantoor samen mogen komen ...

Verschillende onderzoeken toonden bovendien heel wat nadelen aan langdurig telewerk zoals een gebrek aan nieuwe ideeën door een verminderd aan contact met collega’s (vooral collega’s uit andere afdelingen). Het is ook duidelijk geworden dat het telewerk er voor zorgt dat werknemers vooral asynchroon gaan communiceren (sms, e-mail) en dat de persoonlijke interacties op het werk niet vervangen werden door evenveel videocalls of telefoontjes.

Vooral e-mails en chatberichten waren gangbaar waardoor ook nuances al eens verloren gingen en de frustraties kwamen. Veel minder informele babbels, minder betrokkenheid, meer eenzaamheid, minder verbondenheid, waren het gevolg.

Er waren uiteraard ook voordelen: minder stress, betere work-lifebalans. Sommige mensen waren zelfs tevredener over hun job geworden en bijna de helft van de werknemers zou aangegeven hebben dat telewerk zou helpen om een mogelijke burn-out tegen te gaan.

Misschien een tip voor minister van sociale en gezondheid Vandenbroucke die naarstig op zoek is naar een oplossing voor langdurig zieken waarvan toch een groot deel zich in een uitzichtloze burn-out situatie bevindt.

De nieuwe arbeidsdeal. Een boemeltrein richting Compostella ?

De nieuwe arbeidsdeal. Een boemeltrein richting Compostella ?

Grensoverschrijdend gedrag...

Grensoverschrijdend gedrag...